Кількість
|
Вартість
|
||
|
В нашому інтернет-магазині Ви можете купити пряність кардамону у цілих стручках у фасуванні 50 або 100 г. Виготовлена з натуральної рослинної сировини, вона не містить консервантів, ароматизаторів, барвників та будь-яких хімічних добавок, тому може стати високоякісною ароматною приправою до Ваших найсмачніших страв у закладах харчування або для домашніх кулінарних шедеврів.
Кардамон цілий – це ароматна спеція у вигляді висушених зелених стручків (коробочок) плодів трав'янистої багаторічної рослини кардамону справжнього. Стручки мають невеликий розмір, видовжену форму та шавлієво-зелений колір. Всередині них знаходиться ароматне дрібне насіння темно-сірого чи бурого кольору. Для приготування страв використовується тільки насіння, яке попередньо подрібнюють або перемелюють. Для рецептів, у яких потрібні цілі стручки кардамону, загальноприйнятий еквівалент – 10 стручків відповідають 1 чайній ложці меленого кардамону. Але найкраще зберігати цю спецію саме в стручках, адже аромат меленого кардамону швидко вивітрюється. Кардамон містить від 2 до 10% ефірних олій, які й відповідають за його сильний виражений аромат і смак. Він здатний перебивати інші запахи, тому приправу додають в їжу в мінімальних кількостях. У народі кардамон часто називають «райським зерном» або «королівською спецією», оскільки це одна з найдорожчих розсипних прянощів у світі.
Застосовування кардамону
Кардамон – одна із найпопулярніших добавок до їжі у Східних країнах. Він входить до складу багатьох індійських пряних сумішей та страв. В арабських країнах порошок кардамону додають до чорної кави, а в Китаї – до чаю. Особливу роль йому відведено у скандинавській кухні – тут його кладуть у рибні та м'ясні страви. Кардамон широко використовується в приготуванні різних страв – перших та других, випічки та всіляких десертів:
• М'ясо – покращує смак ковбасних виробів та паштетів. Застосовується з яловичиною, бараниною, телятиною. Приправляючи страви з птиці, кардамон змішують із часником.
• Риба – використовується для покращення смаку та аромату рибних супів та фаршів. До вареної риби кардамон добре поєднувати з шафраном і кмином або з мускатним горіхом, до смаженої та запеченої – з гострим червоним перцем, до заливної – з майораном.
• Овочі – зустрічається в супах, особливо де є горох, квасоля, сочевиця, бобові, у стравах з картоплею та рисом. Східні плови та страви з рису готуються неодмінно з кардамоном.
• Маринади – кардамон – це природний консервант. Часто застосовується в маринадах для консервування фруктів, овочів, грибів. Входить у пряні суміші для маринування морської риби, наприклад кільки та оселедця, а також у виробництві рибних консервів.
• Соуси – у поєднанні з іншими прянощами, такими як мускатний горіх, кмин або шафран, кардамон є чудовим ароматизатором соусів до відвареної риби та морепродуктів.
• Випічка – кардамоном ароматизують тісто для печива, пряників, кексів, марципанів, тістечок, рулетів, тортів, пирогів та багатьох хлібобулочних виробів (хліба, батонів, булочок, сухих хлібців та ін.).
• Десерти – у десертному меню зустрічається як компонент солодких молочних каш та пловів, тортів, пряників, печива, кексів, тістечок, халви, мусів. Використовується для надання вишуканого смаку молочним пудингам, сирним пастам, фруктовим салатам. Незамінний у кремах та начинках для кондитерських виробів, особливо з додаванням кави.
• Напої – може використовуватися для покращення аромату безалкогольних напоїв, таких як кваси, киселі, компоти. На Сході (особливо в Китаї та Індії) його часто додають у чай. Індійські чаї заварюються з різноманітних пряних сумішей-масал, куди зазвичай входять кардамон та кориця. В Індії також популярні напої лассі зі спеціями. Кава з кардамоном вважається традиційною в арабських та азіатських країнах. Спеція знижує навантаження на серце, нейтралізуючи шкідливу дію кофеїну. Ця пряність добре перебиває спиртовий запах, тому її широко застосовують у промисловому виробництві алкогольних виробів. Кардамоном ароматизують вищі сорти лікерів, наприклад, Кюрасао та Шартрезе, деякі вина, настоянки та наливки, пунші та глінтвейни, пиво.
• Суміші пряностей – входить до складу багатьох східних пряних сумішей, а в деяких країнах його змішують із товченою сіллю та додають практично у всі страви. Молотий кардамон входить до складу приправи каррі, аравійської суміші прянощів baharat, єменської приправи hawayij, індійських garam masala та сhai masala, ефіопської "бербере".
Користь кардамону
Спеція являється багатим джерелом корисних елементів (білки, амідон, цинеол, крохмаль, залізо, фосфор, цинк (це лідер за вмістом цинку серед прянощів), кальцій, магній, мідь, калій), вітамінів (А, С, В2, В3) та ефірної олії, чим і обумовлені її корисні властивості:
- підіймає тонус, допомагає прокинутися, позбавляє слабкості та млявості, підвищує активність та ясність розуму;
- є чудовим антисептиком, вживання кардамону – високоефективна профілактика від мікробів, застуди та грипу;
- украй сприятливий для нервової системи. Він розслаблює, допомагає при депресії, пригніченості, поганому настрої, стресах та неврозах. З його вживанням з'являється стабільне відчуття легкості, умиротворення;
- стимулює роботу шлунково-кишкового тракту, підвищує апетит, зміцнює мускулатуру шлунка, прибирає спазми та здуття живота, допомагає при метеоризмі, чистить ШКТ від отрут та шлаків;
- зміцнює серцево-судинну систему та покращує кровопостачання головного мозку;
- покращує стан ротової порожнини: освіжає дихання, зміцнює ясна, нейтралізує патогенні бактерії;
- чудово допомагає позбавлятися від ожиріння, оскільки посилює метаболізм і допомагає речовинам, що надходять в організм, засвоюватися і перетравлюватися;
- додавання кардамону в чай чи каву знижує шкідливий вплив кофеїну;
- є гарним афродизіаком, він збільшує сексуальний потяг, стимулює.
Харчова та енергетична цінність на 100 г продукту:
Калорійність | 355 ккал / 1494 кДж |
Білки | 10,8 г |
Жири | 6,7 г |
– в тому числі насичені | 0,4 г |
Вуглеводи | 57,2 г |
– включаючи цукор | 54,4 г |
Рослинні волокна | 11,3 г |
Сіль | 0,05 г |