Кількість
|
Вартість
|
||
|
В нашому інтернет-магазині Ви можете купити пряність орегано подрібненого у фасуванні 100 або 250 г. Виготовлена з натуральної рослинної сировини, вона не містить консервантів, ароматизаторів, барвників та будь-яких хімічних добавок, тому може стати високоякісною ароматною приправою до Ваших найсмачніших страв у закладах харчування або для домашніх кулінарних шедеврів.
Орегано – це ароматна спеція у вигляді висушеної та порубленої зелені орегано або материнки звичайної. Ця багаторічна пряно-ароматична трав'яниста рослина є близьким родичем майорану, але з більш різким та інтенсивним запахом та смаком, тому іноді її навіть називають "диким майораном". Орегано має сильний і водночас тонкий, свіжий, ніжний пряний аромат і гіркуватий, дещо терпкий смак. Не дарма назва цієї рослини перекладається з латини як "прикраса гір". Квіти материнки дуже мальовничо покривають схили пагорбів бузковим килимом і за красою нічим не поступаються лаванді. Орегано росте в горах Середземномор’я, а також в інших областях з теплим кліматом.
Ще в давньогрецьких джерелах рослина згадується як лікарська і дуже корисна. У еллінів і римлян материнка мала, скоріше, символічне значення – вони сприймали ароматну траву як символ радості та щастя, тому вона могла бути типовою прикрасою на святах. Заведено вважати, що для кулінарного використання орегано вперше почали цілеспрямовано вирощувати у Франції у середньовіччі. Сьогодні це типова пряність середземноморської (особливо італійської, грецької, іспанської) та мексиканської кухні. В Італії майже не знайдеться ресторанчиків та піцерій, які б не додавали цю ароматну спецію для приготування соусів для піци чи пасти.
Застосовування орегано
Орегано – універсальна пряність, тому її додають в м’ясні, рибні та овочеві страви, в хлібне та кексове тісто, для приготування маринадів та ароматизації різноманітних алкогольних напоїв. Орегано використовується в приготуванні піци, що забезпечило величезну популярність цієї пряності серед американців та італійців.
Її варто додавати в страву на самому початку приготування, оскільки чим довше триватиме теплова обробка, тим яскравіше розкриється смак і аромат. Материнка добре поєднується з сушеним базиліком, майораном, розмарином, чебрецем та перцями. Дивно гармонійне поєднання є суміші орегано зі свіжим часником. З додаванням сюди рослинної олії, краще оливкової, виходить чудовий маринад для свинини, яловичини, смаженої картоплі.
• М'ясо – материнку додають до смаженого, тушкованого і запеченого м'яса. Особливо вдало ця трава поєднується з індичкою та свининою. Орегано входить до складу пряних сумішей для паштетів, начинок з ліверу або м'яса, домашніх ковбас.
• Риба – кладеться ця спеція і в рибні страви, з нею готують крабів.
• Овочі, гриби – добре пасує до овочів на зразок броколі, картоплі, квасолі. Дуже смачна спеція зі свіжими та в'яленими помідорами. У деяких європейських країнах з материнкою готують страви з печериць, що відрізняються ніжним смаком і ароматом.
• Яйця, молочні продукти – підійде до страв з яєць, омлетів, сиру.
• Супи – додає свіжі та виразні нотки овочевим супам.
• Випічка, страви з борошна – це невіднятна приправа для всім відомої італійської піци та пасти. З нею готують ароматну начинку для пирогів, яку змішують з сиром, м'ясом, яйцями, роблять запіканки, гарячі бутерброди. З орегано випікають з коржики, пряники, булочки.
• Салати – у свіжому та висушеному вигляді спецією приправляють фруктово-ягідні страви, салати. Її ароматом насичують рослинні олії та оцет для салатів.
• Соуси – смак і аромат орегано відмінно розкривається в соусах і підливах як холодних, так і гарячих. Широко використовується у приготуванні томатних соусів для піци та спагеті.
• Маринади – у поєднанні з іншими прянощами орегано може послужити компонентом для маринаду. У Білорусі, на Кавказі материнку додають при солінні огірків і грибів. Застосовується при консервації оливок, каперсів.
• Напої – материнку заварюють в чай, що має заспокійливий ефект, використовують для ароматизації різноманітних алкогольних лікерів, вермутів, настоянок, домашнього пива та квасу.
• Суміші пряностей – входить до складу деяких сумішей прянощів, наприклад, «Прованських трав». Орегано – обов'язковий компонент знаменитої приправи для чилі.
Користь орегано
Стебла, листя, квіти материнки – справжня вітамінна скарбниця. Рослина багата на ефірні олії (від 0,3 до 1,5%), вітаміни групи В (В1, В2, В6 і В9), бета-каротин (провітамін вітаміну А), аскорбінову кислоту, дубильні речовини, флавоніди, фітонциди, кумарини, фенолкарбонові кислоти, терпени, алкалоїди, жирні олії. В орегано також містяться калій, магній, кальцій, натрій, залізо та цинк. Завдяки високому вмісту вітаміну С пряність має гарну антиоксидантну дію. Ефірні олії рослини містять тимол, карвакрол, сесквітерпени, вільні спирти, фітонциди, які надають орегано пекучий смак та потужну антимікробну активність.
Завдяки такому складу пряність:
- має антиоксидантні, протизапальні, ранозагоювальні, кровоспинні властивості;
- має тонізуючі, бактерицидні, дезінфікуючі властивості. Її відхаркувальна дія використовується для лікування кашлю. Ефірні олії, що входять до складу орегано, допомагають при астмі, запаленнях дихальних шляхів, хворобах бронхів та легенів, туберкульозі;
- надає загальний стимулюючий вплив на травну систему, інтенсифікуючи роботу секреторних залоз та підвищуючи апетит, покращуючи засвоюваність корисного та допомагаючи виводити зайве, використовується при гастритах;
- завдяки присутнім у траві дубильним речовинам можна швидко та ефективно почистити організм від токсинів та шлаків, а холін нормалізує жировий обмін та допомагає тримати фігуру в нормі;
- благотворно впливає на печінку, сечогінний засіб;
- знижує артеріальний тиск;
- знімає набряки, розслаблює м’язи, допомагає при зубному болю;
- це відмінний заспокійливий засіб, корисна при безсонні, зміцнює нервову систему;
- широко використовується при виробництві косметичних засобів і в парфумерній промисловості – як віддушка та як лікувальний компонент для догляду за проблемною і чутливою шкірою.
Харчова та енергетична цінність на 100 г продукту:
Калорійність | 266 ккал / 1101 кДж |
Білки | 9,0 г |
Жири | 4,3 г |
– в тому числі насичені | 1,6 г |
Вуглеводи | 26,4 г |
– включаючи цукор | 4,1 г |
Рослинні волокна | 42,5 г |
Сіль | 0,06 г |