Кількість
|
Вартість
|
||
|
В нашому інтернет-магазині Ви можете купити пряність чорного перцю в горошку у фасуванні 250 або 500 г. Виготовлена з натуральної рослинної сировини, вона не містить консервантів, ароматизаторів, барвників та будь-яких хімічних добавок, тому може стати високоякісною ароматною приправою до Ваших найсмачніших страв у закладах харчування або для домашніх кулінарних шедеврів.
Перець чорний горошок – це ароматна спеція у вигляді висушених і оброблених парою цілих недозрілих плодів вічнозеленої ліани чорного перцю. Саме з цієї однієї рослини, шляхом різної обробки, одержують відразу чотири види прянощів: білий, зелений, рожевий (червоний) та чорний перець. Батьківщиною рослини вважається південно-західне узбережжя Індії, що раніше мало назву Маліхабар. Там його називають «малабарською ягодою». Спеція має ще одну поетичну назву – «гаряча троянда Сходу». На вигляд це маленькі горошини, близько 3-5 мм у діаметрі, зі зморшкуватою поверхнею, червоно-бурого чи чорного окрасу. Властивий смак перцю обумовлений присутністю в ньому ефірної олії, а гострота смаку – алкалоїдів піперину та метилпірліну. Саме сполука піперину у складі чорного перцю допомагає організму засвоювати поживні речовини, такі як залізо та бета-каротин, захищає клітини від пошкоджень, а також бореться з проблемами травлення.
Чорний перець можна сміливо називати королем прянощів, адже це, мабуть, найуніверсальніша приправа в кулінарному світі, а також найбільш поширена. Він чудово поєднується з усіма іншими спеціями. І саме мелений чорний перець разом із сіллю у спеціальних перечницях стоїть на столах у кафе, ресторанах та інших закладах громадського харчування. Цілі горошини переважно використовують у консервації овочів та грибів, а мелений перець – додають до гарячих страв, наприклад, бульйони, супи, печеню, плов та у каву, щоб додати їм легкої пікантності та трішки гостроти. Але найкраще чорний перець зберігати саме горошком, у цілому вигляді, адже якщо мелений перець полежить деякий час, він стане не таким ароматним, бо його ефірні олії швидко вивітрюються.
Застосовування горошку чорного перцю
У кулінарії ця спеція застосовується в цілому та меленому виді як самостійна добавка або у складі багатокомпонентних приправ. Поєднуйте чорний перець з духмяним, куркумою, лавровим листям, мускатним горіхом, петрушкою, розмарином, тим’яном, а також іншими видами перцю, що мають ніжніший смак. Він додає характерну, з пряним відтінком, ароматну гостроту різноманітній їжі з м’яса, риби, овочів, грибів, яєць, а також допомагає розпалити апетит. З ним чудово смакують як холодні закуски, так і супи, основні страви та гарніри. Навіть невелика кількість чорного перцю розкриє смак та аромат страв. Застосовується для приготування:
• М'ясо – ідеально підкреслює оригінальний смак м'яса, найчастіше використовується для страв із яловичини та свинини, з ним роблять ковбаси, сосиски, паштети, фарші, копченості та різні напівфабрикати.
• Риба – доповнює смак риби та морепродуктів.
• Перші страви – супи, борщі, солянки, окрошки і т.д. завдяки перцю набувають більш насиченого смаку.
• Другі страви, гарніри – добре поєднується з різними кашами та крупами, додається до тушкованої або запеченої картоплі, гуляшів, рагу і т.д.
• Овочі – чудово поєднується з різними овочами, додає пікантності у салатах. В Індії широко використовується, щоб передати тепло та гостроту овочам.
• Закуски – чорним перцем приправляють холодні закуски: салати, ікру, мариновану, заливну, фаршировану рибу, холодець, тверді сири та плавлені сирки.
• Соуси – на його основі готують велику кількість різноманітних соусів і підлив.
• Маринади – це незамінний компонент маринадів та розсолів. У домашньому консервуванні його використовують при солінні, мочінні, квашенні, заготівлі овочів та м'ясних консервів. Перець чорний горошок не лише покращує смак, а й збільшує термін зберігання продуктів.
• Випічка, десерти – іноді його додають у борошняні й круп'яні вироби, входить до складу деяких рецептур пряників та шоколаду.
• Напої – пару горошинок перцю часто додають в зігріваючі напої, їм присмачують каву, збитень, деякі коктейлі. На Сході перцем приправляють чай.
• Суміші пряностей – часто входить до складу різних пряних сумішей, наприклад «сухих парфумів».
Користь горошку чорного перцю
Спеція являється багатим джерелом вітамінів (А, B1, B2, B3, В5, B6, B9, Е, С, К) і корисних мікроелементів (магній, калій, натрій, фосфор, кальцій, залізо, цинк, фтор, селен, марганець, мідь). Але крім цього, чорний перець містить безліч активних біохімічних сполук (піперидин, ефірну олію, крохмаль, білок), серед яких особливе місце посідає піперин (4,5-7,5%). Саме він забезпечує чорному перцю такий гострий смак, що виділяє його серед інших спецій. Позитивний вплив цього алкалоїду виявляється у здатності захищати здорові клітини від руйнування та підвищувати засвоєння поживних речовин. Також багатий на клітковину, пантотенову та фолієву кислоту, чим і обумовлені його корисні властивості:
- зміцнює нерви, покращує настрій, позбавляє хронічної втоми, додає енергії та сил при важких ситуаціях і, як вважають прихильники аюрведи, пом'якшує зачерствіле серце;
- чорний перець активізує кровообіг у мозку, внаслідок чого покращується пам'ять та розумова діяльність;
- має сильні протимікробні й антисептичні властивості, тому є ефективною профілактикою застуд і захворювань дихальної системи, корисний при бронхіальній астмі;
- чорний перець може посилювати засвоєння та роботу конкретних поживних речовин і корисних компонентів (куркуміну, бета-каротину), розщеплює жирові відкладення;
- застосовується для підвищення апетиту та покращення травлення їжі, адже стимулює виділення шлункового соку та посилює процес викиду ферментів підшлункової залози та кишківника, необхідних для повноцінного перетравлення жирів та вуглеводів;
- чорний перець може попереджувати діарею, виводить з організму токсини;
- містить калій, який розріджує кров і укріплює кровоносні судини, стимулює кровообіг і кровотворення;
- піперин у складі перцю знижує рівень "поганого" холестерину в крові та глюкози, розчиняє холестеринові бляшки;
- багатий на сильнодійні антиоксиданти, які можуть допомогти запобігти пошкодженню клітин вільними радикалами, володіє антизапальними властивостями;
- активні компоненти чорного перцю допомагають зберегти молодість та красу шкіри, її ефірні олії підвищують еластичність тканин, очищають шкіру та борються з вугровою висипкою, завдяки цим властивостям чорний перець можна досить часто знайти у складі натуральної косметики.
Харчова та енергетична цінність на 100 г продукту:
Калорійність | 278 ккал / 1159 кДж |
Білки | 10,4 г |
Жири | 3,3 г |
– в тому числі насичені | 1,4 г |
Вуглеводи | 38,7 г |
– включаючи цукор | 0,6 г |
Рослинні волокна | 25,3 г |
Сіль | 0,05 г |