Кількість
|
Вартість
|
||
|
В нашому інтернет-магазині Ви можете купити пряність духмяного перцю в горошку у фасуванні 100 або 250 г. Виготовлена з натуральної рослинної сировини, вона не містить консервантів, ароматизаторів, барвників та будь-яких хімічних добавок, тому може стати високоякісною ароматною приправою до Ваших найсмачніших страв у закладах харчування або для домашніх кулінарних шедеврів.
Перець духмяний горошок – це ароматна спеція у вигляді висушених і оброблених парою цілих недозрілих плодів вічнозеленого дерева духмяного (англійського, ямайського) перцю, що містять до 4% ефірної олії. Основним елементом перцю являється евгенол – запашна речовина, яка викликає особливий аромат плодів. Його плодам розміром 5-8 мм, бурого чи коричневого кольору, притаманний сильний приємний аромат, що поєднує в собі букет смаків гвоздики, кориці, мускатного горіха і чорного перцю.
Століттями майя використовували цей перець для бальзамування тіл їхніх вождів, а племена ацтеків використовували цю спецію при виготовленні їхнього знаменитого шоколадного напою. Назва рослини походить від іспанського слова «pimenta» і перекладається як «перець». У Європі його називають рослиною Колумба, оскільки саме він відкрив цей перець на Карибських островах. Оскільки цей вид спеції набув найбільшої популярності серед мешканців Великобританії, її часто називають «англійським перцем». Самі ж англійці дали цій приправі назву «allspice», тобто «універсальна приправа». Серед інших назв часто зустрічаються такі, як «ямайський перець», «гвоздичний перець» та «ормум».
Врожай піментових ягід збирають до моменту їх дозрівання, допоки плоди не встигли втратити унікальний аромат. Під час сушіння їх забарвлення з синьо-зеленого перетворюється на буро-коричневе, а поверхня зморщується та набуває зернистості. У цілому, подрібненому або меленому вигляді ця приправа використовується у кулінарії у всіх видах соусів та маринадів: до м'яса, грибів, риби. Також цінується як пряність для ароматизації ковбас, рибних консервів, запіканок, супів та сирів. Спеція рекомендується для поліпшення травлення та зменшення запальних процесів в організмі. Духмяний перець найкраще зберігати саме в горошку та молоти безпосередньо перед використанням, адже після подрібнення він швидко втрачає свій аромат.
Застосовування горошку духмяного перцю
Духмяний горошок надає додаткового аромату, гостроти та пряності будь-якій страві, покращуючи, таким чином, її смакові характеристики. Він використовується в кухнях багатьох народів світу: мексиканській, карибській, англійській, індійській, північно-африканській та інших. В Європі найбільше споживання духмяного перцю спостерігається в Англії. Британці використовують його для приготування соусів та рагу, а також для маринування овочів (разом з насінням білої гірчиці). В Данії духмяний перець входить до складу специфічного продукту smørrebrød (вишукані ковбаси, м'ясо домашньої птиці, риба, овочі та сир на білому хлібі). Він також досить популярний у США, де кухарі використовують його у багатьох традиційних стравах.
Його можна використовувати як окрему спецію, так і у складі сумішей спецій. У розтертому вигляді перець духмяний набуває красивого темно-бежевого кольору з червонуватим відливом. Майте на увазі, що духмяний перець повільно віддає свій аромат рідким стравам, тому закладати його треба не менш як за пів години до готовності. З іншого боку, він помітно змінює їх смак, користуватися ним слід дуже обережно – зазвичай достатньо кількох цільних або мелених зерен. Така спеція не тільки поліпшує ароматні та смакові якості страв, а й збільшує термін зберігання консервованих продуктів:
• М'ясо – це чудова добавка до домашніх ковбасок, сардельок, сосисок, фаршів, паштетів, сальтисону, кров'яних, ліверних, варених, напівкопчених та сирокопчених ковбас та інших м'ясних страв. Особливо пасує до страв зі свинини, яловичини та дичини, використовується для приготування курячого або яловичого фаршу, м'ясних шашликів. Це ключовий інгредієнт багатьох пряних натирок, що використовуються для приготування м'яса на грилі або під час його смаження.
• Риба – їм ароматизують пряний та маринований оселедець, пряну дрібну рибу, оселедець біломорський, рибні консерви в томатному соусі, палтуси у власному соку, шпротний паштет, вугра в желе, салаку в маринаді з овочами, рибу гарячого копчення, заливну рибу.
• Овочі – додається до смажених або тушкованих овочів, рагу, особливо до коренеплодів, таких як морква та солодка картопля. Використовується в солінні та консервуванні майже всіх овочів та фруктів.
• Супи – можна додавати в бульйони та супи для надання їм більш насиченого смаку. Духмяний перець незамінний при приготуванні рибної юшки, солянки та борщу.
• Маринади – використовують у всіх видах маринадів: до м'яса, риби, грибів, овочів (буряк, капуста, баклажани, цибуля, огірки-корнішони), ягід (чорниця, брусниця). З ним готують розсоли та маринади для шашлику, дичини.
• Соуси – пікантний аромат набувають соуси, приправлені духмяним перцем: сметанний з цибулею, з хріном, з червоним вином, мигдалевий до риби, бешамель. Додається до кетчупів та інших томатних соусів, наприклад, болоньєзе, компонент гірчиці. У Мексиці він входить до складу знаменитих соусів mole.
• Випічка – у меленому вигляді перець додають у кондитерське тісто (пряники, печиво, кексі) як одну зі складових пряних сумішей. Поширений інгредієнт у такій випічці, як гарбузовий пиріг та фруктові торти.
• Десерти – у невеликій кількості надає своєрідний смак пудингам, тортам, тістечкам, джемам.
• Напої – може додаватись у фруктові компоти, а також такі гарячі напої, як сидр, глінтвейн або чай, для надання теплоти та складності смаку. Також використовується у приготуванні ячмінного вина, лікерів та рому.
• Суміші пряностей – часто входить до складу різних пряних сумішей, таких як карі, гарам масала, ямайська приправа джерк, а також гамбурзька, франкфуртська, болонська, уорчерська для м'яса, суміш перців та інших.
Користь горошку духмяного перцю
Перець духмяний, як і багато інших спецій, не тільки додає смаку та аромату стравам, але також може бути корисним для здоров'я. Спеція являється багатим джерелом корисних мікроелементів (Ca, Mg, K, P, Fe, Cu, Mn), вітамінів (A, B1, B6, C та PP), ефірної олії (в якій присутні евгенол, цинеол, каріофілен, феландрон), жирних олій, смол, дубильних речовин, чим і обумовлені її корисні властивості:
- у стравах надає організму сили та бадьорості;
- надає сильний зігрівальний ефект, викликає заспокійливе відчуття тепла, яке поступово проникає вглиб тіла;
- ефірні олії у складі духмяного перцю мають потужну антисептичну дію та протимікробні властивості, які допомагають боротися з бактеріальними та грибковими інфекціями;
- надає позитивний вплив на роботу шлунково-кишкового тракту. З його допомогою можна боротися із запорами, здуттями та болями в шлунку. Покращує роботу шлунка, корисний при метеоризмі;
- містить безліч антиоксидантів, які допомагають захистити клітини від пошкоджень та зменшити запалення в організмі;
- використовується зовнішньо при невралгічних або ревматичних болях, часто являється компонентом мазей, призначених для лікування защемлених нервів у хребті;
- може допомогти знизити рівень холестерину в крові та ризик розвитку серцево-судинних захворювань;
- сполуки, що містяться в спеції, можуть сприяти поліпшенню роботи мозку та пам'яті;
- речовини, що входять до складу духмяного перцю, здатні руйнувати жирові клітини, тому дієтологи рекомендують вживати його для боротьби із зайвою вагою.
Харчова та енергетична цінність на 100 г продукту:
Калорійність | 347 ккал / 1458 кДж |
Білки | 6,1 г |
Жири | 8,7 г |
– в тому числі насичені | 3,1 г |
Вуглеводи | 50,5 г |
– включаючи цукор | 48,0 г |
Рослинні волокна | 21,6 г |
Сіль | 0,2 г |